DEĞERLİ DOSTLAR;
1999 Yılının Kasım ayından bu yana aktif olarak organik gübreler konusunda çalışma yapmakta ve gözlemlerimizi yoğunlaştırarak yeni bilgiler elde etme konusunda hırsımızı muhafaza etmekteyiz.
Ben bir makina mühendisiyim.yıllarca hem kendi adıma işletmem oldu ve hemde değişik dönemlerde çok büyük firmalarda genel müdürlük görevlerini ifa ettim.
Hiç bilmediğim bir alan ORGANİK GÜBRE konusuna tamamen bir tesadüf eseri dahil oldum.Ama iyiki dahil omuşum ki bugüne kadar yaptığım hizmetlerin içerisine organik gübre konusunu dahil etmekle çok daha mutlu oldum.çok daha mesleki tatmin duygularını hissetmeye başladım.
Bundan önceki çalışmalarım ve hizmetlerim o dönemdeki hizmetlerle sınırlı idi.Ama ya organik konusu öyle mi?.Hayır.!!!
Organik ürünler konusu her geçen gün daha da önem kazanmaya ve itibar görmeye başladı.Hele şu son zamanlardaki GDO lu ürünler konusu organik ürünlerin önem derecesini daha da bariz hale getirdi..
Organik ürünlerin üretilmesi konusu bu günün insanlarının sağlığına pozitif olarak etki ettiği gibi,bu çeşit üretimlerin yapılabilmesi için gerekli olan toprağın da yapısının organik ürün üretilebilecek hale getirilmesini gerektirdi..
1999 yılında organik gübre üretimi yapmak için 300 000 tavuk kapasiteli yumurta tavuğu çiftliğine ilk adımımı attığımda, beni rahatsız eden,üzerime sinen o kötü kokuların ne derece önemli olduğunu artık bir makina mühendisi olarak sadece beni değil,insanların,insanlığın ve gelecekteki torunlarının sağlığını düşünen tüm insanları olumlu olarak etkileyeceği bir geleceğin temeli olarak günyüzüne çıkmıştı ve anlamıştım.
Bu bir o zamanki ismiyle TİDEP şimdiki ismiyle TEYDEP projesi idi ve 1 100 000 .- usd dolarlık bir Ar - Ge projesi idi.
Sponsor firma halen başarılı çalışmaları olan güçlü bir şirket olan "SELET ET ENTEGRE TESİSLERİ VE HAYVANCILIK AŞ" desteği ile başlayan bu projede Konya Selçuk Üniversitesi Ziraat fakültesinden üç profesör Proje yürütcüsü olarak sorumluluk almıştı.Tarla biitkileri bölümündan prof.dr.Bayram Sade Bey,gıda bölüm başkanı prof.dr. Adem Elgün Bey,toprak bölümü başkanı prof.dr.Sait Gezgin Bey...Kurulacak olan organik gübre üretim tesisinin tüm tesis tasarımı projelendirilmesi ve uygulamasıda bana ve benim kurduğum şirkete aitti.
Başarılı bir çalışma oldu.Yapılan harcamaların % 49 unu tübitak dan bedelsiz olarak geri tahsil ettik.
Daha önce Ar-Ge projesi olarak hiç ele alınmamış bu proje bir ilk idi ama benim için ise bu alana adım atışımın ilk nüvesi idi.
2001 yılındaki ülke genelinde baş gösteren kriz nedeni ile proje sponsor firma tarafından yarıda bırakıldı.Daha sonra projeyi devam ettirmeme gerekçelerini bilemiyorum.
Ben çocukluğumda yediğim domatesin o güzel kokusunu özlüyorum,tandırda ekmek yapıldığında tüm mahalleyi saran o harika kokuyu hissetmek istiyorum.Yapılan yemeklerden yayılan o güzel kokuları yaşamak istiyorum.Eğer ben o güzel kokuları artık göremezsm bile gelecekte çocuklarımızın ve torunlarımızın o lezzetleri tatmalarını istiyorum.
Şimdi zaman zaman okuyorum bazı çok bilmiş insanlar organik ürünlerin aleyhinde yazılar yazıyorlar.pahalıya mal olacağından,yeteri kadar üretilemiyeceğinden,görüntülerinin bozuk olacağından,vb dem vurarak yaptıkları bence yanlış ısrarlarını sürdürmek istiyorlar..
Organik dünyaya ilk adımı attığım yıllarda bana topraksız üretimlerden söz ettiklerinde şaşırmıştım.nasıl oluyor diye ...İzah ettiklerinde anladım ki gerekli elementleri sağladığınızda bitkiler kökleri vasıtasıyla ihtiyaçları olan gıdaları alarak meyve verebiliyorlar..
2001 yılında tümakdeniz ve egeyi 15 günlük bir ptogramla taradım.Seraları gezdim.Seracıların anlattıkları konular içerisinde beni en çok üzen konu seralarda kullanılan tohumların tamamen israil ve hollanda menşeili oldukları idi.Hatta bu ülkelerin tohumlarını kullandıklarında ikinci seneye ürettikleri ürünlerden tohum alamadıklarını,aldıkları tohumlardan ise eğri büğrü ürünler olduğunu pazara sunamadıklarını anlatmışlardı.Hatta seraları gezerken tohumlarla birlikte gübreyide poşet paketler halinde yurt dışından getirip kullandıklarını gördüm.
O zamanlar artık tüm günümü bu organik ürünlerin nasıl üretilebiileceğini ve bu üretimde benim katkımın ne olabileceğini planlamaya başladım.Benim bu çalışmalarımı yakından gören ve bana manevi destek veren yakın dostum büyük bir şirketin Türkiye direktörü Alman Otto Bauer bu çalışmalara en az beş yıl erken başladığımı söylemişti.Bende çalışmalarımı biraz yavaşlatarak sürdürmeye devam ettim.
Bu arada her zaman olduğu gibi gün geçtikçe önem kazanmaya başlayan bu konuyu istismar eden kapkaççılar peydahlandı.Organik gübre ürettiğini söyleyerek piyasaya çıkan gübre kalpazanları insanların organik gübreye olan itimatlarını sarsacak her türlü uygunsuz karışımlarla piyasaya organik gübre adı altında ne idüğü belirsiz ürünleri sürdüler.
Hem ülke ekonomisine ve hemde insan sağlığına negatif etkisi olacak olan bu anlamsız hatalarda ısrar ettiler.
Neyse ki,Avrupa birliği ülkeleri organik olmayan ürünleri ithal etmeme konusunda ısrar ettilerde bazı bölgelerde ciddi çalışmalar yapılmaya başlandı.
Şimdi ise küçük çapta bazı dürüst organikçi kardeşlerim güçlerinin yettiğince,sermayelerinin el verdiğince organik ürünün olmazsa olmazı olan organik gübre üretimini yapmaya çalışıyorlar.Birkaç büyük firmada bu konuda ciddi yatırımlar yaptılar.Bu ciddi yatırımlar yapan firmaları alkışlıyorum ve takdirle karşılıyorum.
2010 Yılından itibaren sermaye gücü olan kardeşlerimize,devlet desteği alabilecek kardeşlerimize ve bir araya gelerek güç birliği oluşturacak kardeşlerimize ister tam otomasyonlu ,ister yarım otomasyonlu ve isterlersede manuel çalışacak "ORGANİK GÜBRE ÜRETİM TESİSİ KURULMASI" konusunda aktif olarak yardımcı olacağız ve anahtar teslimi tesislerini kuracağız.
Organik dünya konusunda oldukça doluyum,sitemkarım ve üzülüyorum..O yüzden detaylara uzun uzun giremeden biraz dağınık görünen bu yazıyı takdirla karşıladığım ve inandığım ziraatcim.net editörleri ve sita sahiplerinin de manevi destekleriyle yazmayı arzu ettim.Umarım meramım anlaşılmıştır ve ben meramımı anlatabilmişimdir.
Organik gübre konusunda ön bilgiye ihtiyacı olan kardeşlerimiz sitemizi ziyaret ederek ön bilgiye ulaşabilirler.detaylar için maillerinizi bekliyorum.(sitemiz www.yusufyel.com)