Üye Adınız:
Şifreniz:
Üye OL! | Kayıp Şifre?
         
   
     
 
   En Yenİ Forum Başlıkları
>> kader
>> Bağlarda etkin ilaçlama yapıl...
>> Ürününü Tarladsatışı ile ilgi...
>> Biraz da mesleki sorunlara eğ...
>> Zebralar (Zebras)
   En Yenİ Makaleler
>> Kara Dut (Morus alba L., Morus ni...
>> Sağlık ve Beslenme Bakımından Mey...
>> Erik Yetiştiriciliği
>> Türkiye'de Modern Badem Yetiştiri...
>> Ceviz Yetiştiriciliği
   En Sıcak Haberler
>> Fındıktan 1 milyar dolar geldi!
>> Ramazan ve sıcak bastırdı enflas...
>> Hububat ve Baklagil Üreten Çiftç...
>> Trakya Birlik ayçiçeğini 93 kuru...
>> TMO, 334 bin ton buğdayı satışa ...
 
   
Turkey United Kingdom France Germany Italy Spain Suudi Arabia China Rusian Japan Greek Portugual Bulgaria Romania
     
   
     
  Şekerin Tadı Bozulmasın  
seker_kekreŞeker fabrikalarının özelleştirilmesi yıllardır gündemden düşmüyor. Türkiye'de 80 sonrası 24 Ocak kararlarıyla KİT'lerin özelleştirilmesine başlandı.

Özelleştirmelerde sıra, neo-liberal ekonomik politikalarla haraç mezat satılan eldeki son KİT’lere kadar geldi. Bu nedenle devletin şeker fabrikalarını verimli çalıştırmadığı, şekerde rekabet gücünün sağlanamadığı, Türkiye’de şekerin Japonya’dan sonra en pahalı ülke olduğu gibi türlü türlü bahanelerle özelleştirmeler haklı çıkartılmaya çalışılıyor. Oysa İngiliz araştırma kuruluşu LMC’nin araştırmasına göre Japonya da dahil olmak üzere Türkiye şeker fiyatından yüksek olan birçok Avrupa ülkesi var. Aynı TEKEL’de olduğu gibi özelleştirmelerin; fabrikaları daha verimli çalıştıracağı, ekonomiye olumlu katkı sağlayacağı iddiaları ortada. Ancak daha önceki örneklerinden bildiğimiz üzere özelleştirilen işletmeler bir bir kapatılarak kapılarına kilit vuruldu ve bu durum ülke ekonomisinde onarılamaz yaralar açtı. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi yalnızca ekonomik sıkıntılar yaratmakla kalmayacak, aynı zamanda toplumsal birtakım sıkıntıları da beraberinde getirecek. Daha önce TEKEL’de ve çimento fabrikalarında yaşadığımız örneklerden yola çıkarak biliyoruz ki bugün şeker fabrikalarını alan şirketler bir süre sonra bunları yabancılara devredecekler. Böylelikle şeker fabrikalarının çoğu bir bir kapanacak. Yerine GDO’lu mısırlardan mısır şurubu (fruktoz) üretilecek. Bir tarafta şeker fabrikalarının özelleştirilme haberlerini okuduğumuz şu günlerde diğer tarafta GDO yönetmeliğinin üç ayda üçüncü düzenlemeyle çok daha esnek bir hal aldığını endişeyle takip ediyoruz. Maalesef özellikle Amerika’nın çıkarları, zehirli GDO’ların halk sağlığına olduğu kadar şeker fabrikalarının özelleştirilmesine de etkisi olduğunu açıkça gösteriyor.

Türkiye tarımında piyasayı üretici ve tüketici lehine düzenlemek amacıyla destekleme alımı yapan, üreticilere girdi sağlayan tarımsal KİT’ler, 80’lerden bu yana hızla özelleştirilerek kapatılıyor. Türkiye’de 80’li yılların başından beri uygulanan politikalar gösteriyor ki Batı ülkeleri kendi ekonomik krizlerinden sıyrılmak için gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerini özelleştirmeler yoluyla kendi denetimleri altına almaya çalışmaktadırlar. 1980’lere kadar tarımsal KİT’lerin de katkısıyla Türkiye tarımda kendine yeten bir üretime sahipken, 2000’li yıllara gelindiğinde Türkiye tarım ürünlerini dıştan alan bir ülke konumuna gelmiştir. Bu olumsuzluğun başlıca nedeni tarımsal KİT’lerin aşamalı olarak özelleştirilerek tasfiye edilmesidir. Bunun sonucunda Türkiye tarımsal üretimde dışa bağımlı hale gelmiştir. Şeker fabrikalarının şekerin pahalılığı bahane gösterilerek özelleştirilmesini buna örnek gösterebiliriz.

Öte yandan, şekerde arz fazlası var denerek pancar üretiminin kısıtlandığı sırada pancar şekerine rakip olan mısır şurubunun üretimi arttı. Mısır nişastasından elde edilen fruktoz sanayide kullanılıyor çünkü oldukça ucuz. Bizden başka ülkelerde de aynı durum ortaya çıktı ancak devletler şeker sanayilerini korumak adına mısır şurubuna kota koydular. Bizde ise şekerpancarı üreticisini korumak bir yana, şeker üretimine kota konuyor. Önceleri yıllık toplam üretim hedefinin yüzde 90’ı pancar şekeri, yüzde 10’u mısır şurubu olarak kararlaştırılmıştı. Daha sonra mısır şurubu üreticileri özellikle ABD’nin baskısı üzerine yüzde 10’luk kotayı yüzde 15’e yükseltti. Hem enzimi hem mısırı GDO’lu olan mısır şurubu sağlığa son derece zararlı. Obezitenin en büyük nedenlerinden biri olarak gösterilen mısır şurubu (fruktoz) kanda çabuk emildiğinden açlık hissi uyandırıyor. Bu yüzden ABD’de bazı eyaletlerde halkın yarısından çoğu obeziteyle savaşıyor. Tüm bunlara bakacak olursak ABD’nin ortalama en yüksek milli gelirle dünyada en kötü beslenen toplum olduğunu söylememiz yanlış olmaz.

Sonuçta Türkiye’nin şeker politikasında gıda ve tahıl piyasalarının devlerinin (Monsanto, Cargill, Archer Daniels Midland gibi tekellerin) hâkimiyeti ve tam kontrolü özelleştirmeler sayesinde sağlanabilir. GDO yönetmeliğinin acilen çıkış tarihi ile şeker fabrikalarının beşinin bir bütün halinde satışa çıkarılmasının tarihlerinin yakınlığı tesadüf olmayabilir. Ayrıca şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ekonomik, sosyal ve toplumsal olarak hiçbir derde deva olmayacağı gibi halk sağlığını da olumsuz yönde etkileyecektir. Yapılması gereken ekonomik bahanelerin ardına saklanmadan, mantıklı kararlar alıp özellikle tarım gibi sonsuz verimliliğe sahip bir alanda ülkemizi dışa bağımlılıktan kurtarmaktır.





Sadık Çelik



http://www.cumhuriyet.com

Yazar by: #kekre - 06 Şubat 2010 0 Yorum · 143 Okunma · Yazdır
     
  Yorum  
Henüz yorum yazılmamış.
     
  Yorum yaz  
Yorum göndermek için lütfen üye girişi yapın.
     
  Oylama  
Sadece üyeler oylayabilir.

Lütfen Üye olun ya da Üye girişi yapın.

Henüz bir oylama yapılmamış.
     
   

     
  Ana Menü  
     
   

     
  Son Yorumlar  
REIS 25 Ağustos 2010
evet gerçekten şaşırtıcı çiçek yetiştirmek için işini bırakması. fakat bunun pek çok örneğini gö...

Haber'e Git

REIS 25 Ağustos 2010
gerçekten de hem dane hemde silajlık mısır için devlet destek veriyor. bence bu çiftçilerin değer...

Haber'e Git

admin 16 Temmuz 2010
Uzun zamandır haberlere yorum yapmıyorum. Çünkü asıl yorumu sizlerden bekliyorum. Bu habere yorum...

Haber'e Git

myarilan 14 Temmuz 2010
YAKUP HOCAM İŞALLAH BODUR BEYVECİLİKTEDE ÖNDER İL OLURUZ
MUSTAFA YARILAN
TOKAT TEMA VAKFI

Videoya Git

admin 18 Haziran 2010
havan kime yabancı Smile merhaba hüseyin..

Haber'e Git

ziraatci05 17 Haziran 2010
kimin memleketi beWink

Haber'e Git

     
  Kısa Mesajlar  
Mesaj göndermeniz için üye girişi yapmış olmanız gerekmektedir.

12/06/2010
Linkinizin sitede yayınlanmasını istiyorsanız lütfen http://www.ziraat.
..hp?stype=l
burada ki formu doldurun.

12/06/2010
Üyeliğinizin askıya alınmaması için lütfen kısa mesaj paneline reklam içerikli link koymayınız.

12/06/2010
sitenizi çok beğendim...

08/06/2010
Merhaba Hüseyin nasılsın?

08/06/2010
merhaba admin amca Wink

     
   
     
   



     
  Tarımsal Bilgiler  

     
  Rastgele Video  
     
  RSS Yayın  
RSS - Resimler
RSS - Forumlar
RSS - Weblinkleri
RSS - Makaleler
RSS - Haberler
RSS - Programlar
     
  Çevrimiçi Üyeler  
Son Üyemiz : AngelBuckner25
Toplam Üye Sayısı2246

admin17:15:43
coccinella 3 Gün
REIS 3 Gün
guda53 4 Gün
robinalp 1 Hafta
ferahayberik 1 Hafta
zxzx 1 Hafta
ofeyza 1 Hafta
little wing 1 Hafta
dudikof 1 Hafta

Çevrimiçi Ziyaretçiler1
     
   




Msn bot last visit powered by MyPagerank.Net
Yahoo bot last visit powered by MyPagerank.Net
Google bot last visit powered by Gbotvisit.com
     
  Önerdiklerimiz  
Prof. Dr. Turan KARADENİZ
NaneLimon
Bahçesel
Ziraatci
TarimTürk
BkuTarim
Bahçevan
Tarımsal Bilgi
Tar-Get
SEO Danışmanı
     
   
     
     
Gidabilimi | Oltu Haber | Milliyet Blog | Ziraatcim Blog | Hayalet Sevgili | BirlesimTarim | Teknikim